Любителям солоненького на замітку: що відбувається з організмом, коли ви їсте забагато солі

Сіль – приправа, яка допомагає підкреслити смак їжі, покращує текстуру та служить консервантом. Натрій, який входить до складу солі, є одним з основних електролітів, необхідних організму для повноцінної роботи. Але дуже часто споживання натрію значно перевищує дозу, яку потребує організм для гарного самопочуття.
Видання Eat This, Not That розповіло, що відбувається з організмом, коли ви занадто багато споживаєте солі.
Яка доза солі є безпечною для організму
Кількість натрію, яка необхідна нашому тілу щоденно, еквівалента четвертій частині чайної ложки солі. Саме ця кількість є безпечною і необхідною для того, щоб відбувалось нормальне скорочення м’язів і здорові нервові імпульси, а також підтримувався баланс рідини.
Втім більшість людей значно перевищують цю дозу. Постійне та періодичне споживання надлишку натрію може мати негативні наслідки для здоров’я.
Шкода судинам і серцю
Найпоширенішими проблемами, пов’язаними з високим споживанням натрію, є високий тиск (гіпертонія). Натрій, потрапляючи у кров’яне русло, стає губкою для води. Тому коли в кров надходить більше води, об’єм рідини збільшується, і зростає тиск на стінки кровоносних судин.
Гіпертонія – тихий вбивця, оскільки ця хвороба має мало проявів, на які люди звертають увагу. Тому поради лікаря щодо лікування тиску часто ігноруються, і це стає підґрунтям для розвитку серцево-судинних захворювань – інсульту, ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності, фібриляції передсердь і захворювань серцевих клапанів.
Набряки
Зловживання сіллю призводить до затримки води в організмі. Тому у любителів солоного виникає набряклість обличчя, рук і ніг. Це класична ознака змін рідини, які виникають через надлишок натрію, оскільки організму потрібен час для його виведення.
Збільшення ваги
Збільшення ваги та жиру в організмі спеціалісти у тому числі пов'язують із високим споживанням солі. Дослідження показують, що існує прямий зв’язок між дієтами з високим вмістом натрію та ожирінням, незалежно від споживаних калорій.
Результати дослідження показали, що серед дорослих збільшення споживання натрію на 1000 мг/день підвищує ризик ожиріння на 26%. Також високе споживання солі пов’язане з вищим ІМТ, окружністю талії та жиром. Дослідники припускають, що сіль негативно впливає на жировий обмін.
Посилення мігрені
Дослідження 2021 року за участю 262 пацієнтів показало, що люди з найвищим рівнем натрію мали триваліший головний біль порівняно з тими, хто споживав менше натрію. Тобто сіль є одним із потенційних тригерів мігрені, тому варто обмежувати її споживання, якщо ви страждаєте від мігрені.
Зростання ризику деменції
Судинна деменція є другою за поширеністю формою деменції серед літніх людей. Ризик втрати пам’яті та когнітивних здібностей підвищується через будь-який фактор, який негативно впливає на функцію судин, у тому числі надмірне споживання солі.
Кілька досліджень на тваринах показують зв’язок між дієтами з високим вмістом солі та деменцією, хоча дослідження на людях менш однозначні.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment